Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Martinik – ostrov květin

Jako „Ostrov květin“ bývá nazýván Martinik, jeden z nejkrásnějších ostrovů v Karibském moři. Tento zámořský departament Francie je součástí Francouzských Antil, které spadají pod souostroví Malé Antily. Návštěvník zde najde vše, co od Karibiku čeká - dokonalé pláže, průzračné moře, kreolskou kulturu, tropické zahrady, deštné pralesy a také krásné ženy.

Martinik ležící mezi ostrovy Dominika a Svatá Lucie má rozlohu 1128 km2, je 35,5 km široký a asi 80 km dlouhý. Ostrov je poměrně hornatý, zejména v jeho severní části se zvedají vysoké vrcholy, jako 884 metrů vysoký Morne Jacob, 694 metrů vysoký Morne Bellevue, nebo Pitons du Carbet dosahující výšky 1196 metrů. Dominantním vrcholem je však 1397 metrů vysoký aktivní vulkán Mont Pelée, jehož svahy jsou pokryty neproniknutelným deštným pralesem. Krajinu ostrova z velké části tvoří banánové plantáže a plantáže s cukrovou třtinou. Nejvíce se jich rozprostírá na centrální planině, která se táhne východně od hlavního města. Pro jih ostrova jsou charakteristické sušší mírné kopce nazývané „mornes“, před nimiž jsou roztroušeny malé pláže a poklidná turistická letoviska.

Martinik

Stejně jako tomu bylo i u mnoha dalších ostrovů v Karibiku, i Martinik jako první navštívil Kryštof Kolumbus v roce 1502 během své čtvrté plavby do této oblasti. Původ názvu ostrova není jasný, mnozí se domnívají, že jde o zkomoleninu slova „Madinina“, kterým Kolumba vítaly na ostrově indiánské ženy, nebo jde o poctu sv. Martinovi. První francouzští osadníci přistáli u břehů Martiniku v roce 1635, tedy v době, kdy byl ostrov vlastnictvím původních obyvatel - Karibů. Následovalo 25 let násilných sporů a bojů o ostrov. Nakonec podle dohody připadlo východní atlantické pobřeží Karibům a zbytek ostrova Francouzům. Netrvalo však dlouho a Francouzi dohodu porušili a zabrali ostrov celý. Rozhodli se jej pokrýt poli s cukrovou třtinou, na nichž pracovali jako otroci právě Karibové nebo z afriky dovezení černoši.

V roce 1762 dobyla ostrov Anglie, o rok později jej ale společně s Guadeloupe navrátila Francii, výměnou za Dominiku, Grenadu, Sv. Vincent, Tobago a několik území v Senegalu a Severní Americe. Roku 1793 proběhla Francouzská revoluce, která se odrazila i na Martiniku. Moc tehdy převzali republikáni, ale během roku byl nastolen starý režim. Než bylo v roce 1848 zrušeno otroctví, byla situace na Martiniku poměrně stabilní, přestože zde došlo k několika vzpourám a povstáním otroků. Trh s cukrem však po roce 1848 začal upadat stejně tak jako bohatství celého ostrova. Nejčerněji se však do historie Martiniku zapsal rok 1902, dne 8. května totiž vybuchla sopka Mont Pelée, která zničila celé hlavní město St. Pierre a zabila na 30 tisíc jeho obyvatel. Město se již nikdy nepodařilo obnovit do jeho původní podoby a také život se do něj vracel jen velmi pomalu.

Martinik - Mt. Pelee
Foto: Mt. Pelee

Hlavním městem Martiniku je od roku 1681 Fort-de-France (dříve Fort Royal) situované na západním pobřeží. Jde o rušné přístavní město, v němž žije okolo 100 tisíc obyvatel. Neustále se rozrůstá a postupně pohlcuje zalesněné kopce za zálivem Baie de Flamands. Centrum města, které je tvořeno rušnými obchodními zónami a protkáno úzkými uličkami lemovanými budovami s balkony překrásně zdobenými litinovým zábradlím, se dá snadno prozkoumat pěšky. V roce 1639 vznikla na zdejším výběžku do moře francouzská pevnost Fort St.-Louis, která dnes vévodí zálivu Baie des Flamands, plážím i jachtařskému přístavu. Naproti přístavišti je možné navštívit trh s řemeslnými výrobky a suvenýry. Za návštěvu stojí zahrady La Savane s rozlohou 4,5 hektarů, které jsou příjemnou oázou klidu. Můžete v nich obdivovat majestátní palmy, nebo květiny mnoha druhů. Přes ulici se pak nachází Musée Départemental d´Archéologie Précolumbienne et de Préhistoire de la Martinique, které vystavuje ukázky hrnčířských a dalších prací indiánů i otroků z koloniální éry.

Po francouzském bojovníkovi za zrušení otroctví Victoru Schoelcherovi byla pojmenována známá knihovna Bibliothéque Schoelcher. Tato budova byla vystavěna v roce 1889 při příležitosti výstavy v Paříži, kde byla poté rozebrána a převezena na Martinik. Jde o zajímavou stavbu s exotickým nádechem v byzantsko-románském stylu. Naproti knihovně si můžete všimnout bezhlavé sochy císařovny Josefiny, která žila v letech 1763 až 1814. Socha byla dříve samozřejmě celá, ale poté, co se lidé dozvěděli, že Josefina podporovala Napoleona při znovuzavedení otroctví, jí v roce 1802 urazili hlavu.

Martinik - Saint Pierre
Foto: Saint Pierre

Abyste co nejlépe poznali místní tradice a zvyky, měli byste zavítat také do Musée Régional d´Histoire et d´Ethnographie, které je situováno v kreolské vile z 19. století. Během prohlídky hlavního města si jistě všimnete impozantní koloniální vládní budovy prefektury - Préfecture sídlící v ulici rue Victor Sévére. Této části Fort-de-France dominuje katedrála sv. Ludvíka s krásnou kostelní věží, hodinami a moderním kovovým zdobením. Tento svatostánek byl postaven v roce 1878 na základech 6 kostelů, které zde původně stály.

Na druhé straně širokého zálivu Baie de Fort-de-France, naproti hlavnímu městu, se rozkládá klidnější zóna s pásem skvěle vybavených hotelů. Mezi hlavní turistická letoviska na Martiniku patří Le Marin a Ste. Anne na jihovýchodě ostrova, v blízkosti zálivu Grande Anse des Salines. Tam se také nachází ty nejlepší pláže Martiniku. Atlantické pobřeží je dosti strmé a skalnaté. Na poloostrově Presqu´île la Caravelle, na kterém je možné kromě několika menších hotelů najít zříceniny cukrového mlýna a přírodní rezervaci.

Za turisticky nejnavštěvovanější oblast je považován mys Pointe du Bout s pláží Anse Mitan v jižní části Martiniku. Jsou zde hojně zastoupeny nejrůznější ubytovací kapacity, restaurace, kluby a bary, najdete zde krásné pláže a vyzkoušet můžete mnohé vodní sporty. Nedaleká pobřežní vesnička Les Trois-Îlets se proslavila svými sobotními trhy, které se konají na náměstí před kostelem. V tomto kostele byla roku 1763 pokřtěna císařovna Marie-Rose Joséphine Tascher de la Pagerie, která se později stala Napoleonovou manželkou. V blízkosti vesnice se nachází Musée de la Pagerie se sbírkou domácího náčiní, historických tisků a s několika osobními věcmi císařovny. Jestliže byste se chtěli dozvědět něco zajímavého o historii i současnosti pěstování cukrové třtiny, navštivte Maison de la Canne, tedy Dům cukrové třtiny sídlící ve starém cukrovém mlýně.

Martinik - Les Anses d´Arlets
Foto: Les Anses d´Arlets

Za jedinečnými černými plážemi vyrazte do vesničky Les Anses d´Arlets u níž se rozkládá záliv Petit Anse du Diamant. Odtud je nádherný výhled na ostrůvek Rocher du Diamant. Tento skalní útes připomíná diamant s odříznutou boční částí. Skála má velký historický význam, v roce 1804 se jí zmocnili britští vojáci ze Svaté Lucie a narušovali odtud francouzskou lodní dopravu. Rocher du Diamant se stala součástí svazku britského námořnictva, byla vyzbrojena děly a pojmenována H. M. S. Diamont Rock (His Majesty´s Ship), tedy loď Jeho Veličenstva Diamantová Skála. Britské vojsko vydrželo na ostrůvku 18 měsíců, ale potom se jej zmocnili opět Francouzi.

Na Martiniku stojí za návštěvu ještě jachtařské středisko Le Marin ležící na okraji chráněného zálivu. Nabízí spoustu restaurací s převážně tradičními jídly, na výběr máte z čerstvých úlovků místních rybářů. Za zálivem leží mys Pointe du Marin a písečnou pláží lemovanou palmami. Z pláže vede nahoru směrem do svahu cestička k pěknému turistickému městečku Ste. Anne. Jižně se rozkládají slaná jezírka a pás zlatého písku známý jako Grande Anse des Salines. Na východním pobřeží je situováno další zajímavé městečko Le Francois, v jehož blízkosti se dochoval starý cukrový statek Habitation Clément. V současnosti je z něj turistická atrakce. I když se zde rum už od roku 1988 nevyrábí, za prohlídku stojí plně zařízená palírna i sklady s dubovými sudy přivezenými z Francie. V těch zraje rum značky Rhum Clément. Součástí prohlídky je i návštěva krásného plantážnického domu z 19. století, v němž je k vidění vyřezávaný koloniální nábytek, olejové lampy a staré stříbrné předměty. V patře jsou pak na postelích s nebesy rozloženy vyšívané přehozy.

- jap - 

Zajímavé lokality na Martiniku: 
Le Diamant
Sainte-Luce
Tartane
Trois-Ilets

Článek byl zobrazen 30 242 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko