Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Martinik - ostrov v srdci Karibského moře

Ostrov Martinik, který karibští indiáni pojmenovali Madinina, leží přímo v srdci Karibského moře v souostroví Malých Antil zvaném Závětrné ostrovy. Na východě omývá jeho břehy Atlantský oceán a na západě Karibské moře.

Ostrov Martinik se nachází v Karibiku severně od Trinidadu a Tobaga a je součástí francouzských zámořských oblastí.

Ostrov vulkanického původu je zámořským departamentem Francie a stále si zachovává typický francouzský šarm, citlivě přenesený do tropického prostředí Karibiku. Nachází se mezi ostrovy Dominika a Svatá Lucie. Hlavním městem ostrova i zámořského regionu je Fort-de-France.

Během pobytu na Martiniku můžete obdivovat pláže s jemným pískem, bujnou tropickou vegetaci, banánové plantáže či rozlehlá pole s cukrovou třtinou a pestrobarevný podmořský svět. Zajímavé je pulsující středisko Trois Ilets či silueta sopky Mont Pelée v severní části ostrova, nad bývalým hlavním městem ostrova Saint Pierre. Výborný stav silnic a kvalitní značení vytváří ideální podmínky pro individuální poznávání ostrova pronajatým vozem.

Martinik, který oplývá bohatým historickým a kulturním dědictvím, si vás získá nejen velmi rozmanitou řemeslnou činností, ale také svou kořeněnou gastronomií, jejíž chutě a vůně omámí vaše smysly. Nespočetnými vůněmi tohoto ostrova jsou hřebíček, skořice, vanilka a muškát. Příjemnou atmosféru dotváří přátelští domorodci či oblíbená ochutnávka místního rumu z cukrové třtiny.

Na severu vás uvítá deštný prales s bujnou vegetací jako stvořený ke sportování jako je canyoning, pěší výlety, výlety na čtyřkolce nebo plavání. Jestliže si nedokážete představit prázdniny bez bílých písečných pláží, kokosových palem a příjemně vyhřátého moře, rozhodně navštivte také jih ostrova. Pro stoupence vodních sportů nabízí ostrov nepřeberně možností od kite-surfing přes potápění až po vodní skútr nebo kajak.

Příznivci golfu si na Martiniku přijdou na své, neboť hřiště Golf de la Martinique se nalézá ve výjimečné přírodní lokalitě. Mezi pobřežím, stromy, vodními plochami a mnoha dalšími překážkami leží 63hektarové golfové hřiště s 18 jamkami, jejichž zvládnutí vyžaduje naprostou koncentraci.

Martinik nabízí rozličné ubytovací možnosti, mezi nimiž si vybere skutečně každý: romantické či velmi luxusní hotely, ubytování ve vile, v hotelové rezidenci nebo v levnějším ubytování v soukromí. Martinik je také vynikající destinací incentivní turistiky. Rozvinutá infrastruktura ostrova s kongresovým palácem a 4* hotely je zárukou úspěchu všech zde pořádaných seminářů a kongresů.

Roku 1502 přistál na ostrově Kryštof Kolumbus, který ho označil za nejkrásnější zemi na světě, Později na ostrov přišli Francouzi, kteří vyhubili původní, domorodé obyvatelstvo a přivezli sem otroky z Afriky. O ostrov později soupeřili s Francií, Britové a Nizozemci, nakonec se definitivně stal zámořským departementem Francie.

Tento magický ostrov, o kterém se dá s trochou nadsázky hovořit jako o dědictví minulosti, představuje střípek Francie v Karibiku. Spojuje se tu atmosféra francouzských butiků, turistických center, obchodů s pečivem i luxusních hotelů a pravá karibská příroda charakteristická překrásnými plážemi posetými palmami, jiskřivou hladinou moře, jež ukrývá poklad rozmanitého podmořského života. Dřívější francouzská kolonie má dnes status zámořského území s vlastní samosprávou.

Martinik a Guadeloupe jsou bezpečné ostrovy s evropským standardem ve skutečném tropickém ráji. Oba ostrovy jsou rájem pro potápěče, surfaře a golfisty. Můžete vyzkoušet vodní skútry a lyže, jízdy na koni, podniknout výlet lodí na blízké ostrovy či přelet nad ostrovem, půjčit si auto nebo zkusit vodní lyže, výlet pod mořskou hladinu s krmením ryb a cyklistiku na mořské hladině.

Zajímavost
Na Martiniku bylo přes 150 palíren rumu, ale dnes jich je v provozu jen kolem desíti. Převažuje zde výroba rumu z čerstvé třtinové šťávy (tzv. rhum agricole - rum vyráběný z třtinové melasy se nazývá rhum industriel). Byla mu udělená francouzská ochranná známka původu „Appellation d'Origine Controleé Martinique“. Použití této značky zaručuje oblast i to, že byl vyroben pouze ze šťávy cukrové třtiny a podle stanoveného postupu. Tato přísné pravidla zaručují jistotu kvality. Rumy z Martiniku se řadí mezi světovou špičku.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 4 444 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko